„Enescu este superb - violonistul român cucerește publicul cu arta sa”
Pentru a cincea oară în cariera sa, de la primul turneu din anul 1923, Enescu revine în S.U.A. și la începutul anului 1928. Doar cu un an în urmă făcuse excepție susținând în primele luni un număr mare de concerte în diferite orașe din România.
O scrisoare a lui George Enescu către Antonin Ciolan
Muzeul Național „George Enescu” deține și conservă cu grijă un adevărat tezaur documentar, nu doar prin exponatele sale, dar și prin publicații și expoziții, menit să formeze publicului vizitator o imagine cât mai completă asupra personalității marelui nostru compozitor.
Printre cronicarii care au reușit să surprindă cu profesionalism impresionanta carieră a lui Enescu se numără și muzicianul român stabilit în Franța, Stan Golestan. Un interesant portret al maestrului îi este dedicat de acesta la începutul anului 1911, și publicat în Tribune de l'Aube (Troyes).
Suita I pentru orchestră de Enescu interpretată în primă audiţie franceză
Acum 116 ani, Suita I pentru orchestră de George Enescu răsuna pentru prima dată în Franţa, în cadrul unui concert care avea loc spre sfârşitul anului 1904, la data de 11 decembrie.
Suita a II-a pentru orchestră de Enescu interpretată în primă audiție la Chicago
Suita a II-a pentru orchestră op. 20 în do major, remarcabila lucrare pe care Enescu a compus-o în patru luni, în ultima parte a anului 1915, a fost interpretată în anul imediat următor de două ori de Orchestra Ministerului Instrucțiunii Publice, căreia i-a și fost dedicată.
Enescu şi Portland Symphony Orchestra la începutul anului 1932
Un eveniment interesant al anului 1932 este cel în care Enescu s-a manifestat ca solist în Concertul pentru vioară și orchestră de Beethoven alături de Portland Symphony Orchestra dirijată de muzicianul olandez Willem van Hoogstraten (11 ianuarie).
În anul 1931, aflat în pragul vârstei de 50 de ani, Enescu petrece destul de mult timp în România, fiind prezent aici la începutul anului, în primăvară, dar şi în lunile de la finalul anului.
Interviu cu George Enescu despre contextul politic din România și despre Yehudi Menuhin
Un articol de presă foarte interesant al anului 1928 este reprezentat de interviul acordat de Enescu unei publicații relevante din partea de vest a Americii, The Morning Oregonian. Articolul este scris de Stanley Orne și evocă opiniile muzicianului referitoare la situația politică din România, dar și la tânărul violonist Yehudi Menuhin.
Intreviu cu George Enescu despre discipolul sau Yehudi Menuhin
Enescu l-a apreciat foarte mult pe tânărul său discipol Yehudi Menuhin considerându-l unul dintre cei mai mari violonişti ai tuturor timpurilor, iar acesta la rândul său şi-a arătat mereu profunda recunoştinţă faţă de maestrul care i-a influenţat cariera.
Recital sustinut de Enescu la San Francisco (9 ianuarie 1928)
Un amplu şi interesant articol se găseşte în ziarul american The Bulletin şi este dedicat de cronicarul Edward Harris recitalului de la Civic Auditorium din San Francisco, susţinut de Enescu şi Sanford Schlüssel (9 ianuarie 1928). Programul a cuprins: Sonata în re major de Nardini, Sonata pentru vioară şi pian de César Franck, Introducere și Rondo Capriccioso de Saint-Saëns, La Folia de Corelli şi Zigeunerweisen de Sarasate.
George Enescu - recital la Los Angeles (3 ianuarie 1928)
Din concertele susţinute de Enescu în S.U.A. şi Canada, la începutul anului 1928, atrag atenţia recitalurile cu pianistul Sanford Schlüssel de la Los Angeles, San Francisco, Washington, Portland, Vancouver şi Indianapolis.
Se împlinesc 139 de ani de la nașterea muzicianului român de geniu, George Enescu, o personalitate unică, plină de strălucire, ce a atras de-a lungul timpului multe condeie în încercarea de a-i înțelege și de a-i contura esența stilului său componistic și interpretativ.
O interpretare memorabilă a Concertului pentru vioară și orchestră de Brahms cu Orchestra din Philadelphia
Anul 1927 este încărcat de multiplele evenimente care îl înfățișează pe Enescu în complexitatea personalității sale muzicale. Se detașează ca importanță câteva turnee de concerte întreprinse în țară - la începutul anului, în Spania și Portugalia - în luna mai, în S.U.A - în decembrie (turneu care se continuă și la începutul anului următor).
George Enescu - aprecieri referitoare la muzica românească
În interviurile pe care le acordă unor publicații românești, Enescu îndeamnă compozitorii să creeze o muzică specific românească, pătrunsă de un etos aparte, mai ales în viziunea publicului din afara țării noastre.
George Enescu - aprecieri referitoare la muzica americană
Dacă majoritatea articolelor din presa americană îi etalează prestațiile admirabile ca violonist și dirijor, oferind informații însemnate despre creațiile sale interpretate în diverse concerte, unul dintre articolele publicate în anul 1926 prezintă opiniile lui Enescu referitoare la muzica americană.
Pentru prima zi de primăvară calendaristică - devenită în tradiția românească “Ziua Mărțișorului” - dăruim două mărțișoare muzicale: o doină-de-dor (Tiberiu Brediceanu – “Doina Stăncuței”) și un cântec-joc (Pascal Bentoiu – „Veselie”).
Șnurul alb-roșu este împletit aici de soprana Daniela Monica Luca și de basul Horia Radu, acompaniați de pianiștii Ioana Gârleanu și Roman Manoleanu.