Rezidența Tescani, în anul ei cu numărul șase, cu aceleași inițiator și organizator, artistul vizual Ovidiu Ungureanu, se va întâmpla în perioada 1-8 august în același spațiu nepereche, Tescani.
Cei doi violoniști cântă pe instrumente care au aparținut lui George Enescu și care se află în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”
Două vernisaje, doi artiști, două expoziții, spații diferite, același loc gazdă, magicul Tescani.
Proiect la început de drum, T.I.M.P. Tescani (talent, implicare, muncă, performanță) este un demers educațional și cultural.
Yolanda Constantinescu – soprană / Ieronim Buga – pian
Consecvent în iubirea pentru locuitorii săi vremelnici, artiștii, magicul Tescani își trăiește anul 47 de Tabără de pictură, denumire ce s-a păstrat în timp. Cel mai consecvent și longeviv atelier de creație din țară, se va întâmpla în perioada 10-20 august, iar finalitatea va însemna un vernisaj cu lucrările realizate în această perioadă, pe 20 august, în cadrul Dialogului artelor.
Muzeul Național "George Enescu" și Asociația NOESIS - ENESCO, organizează o nouă ediție Masterclass de artă vocală, la secția "Dumitru și Alice Rosetti Tescanu - George Enescu" Tescani, în perioada 13-20 august 2023.
În perioada 14 - 29 august 2023 expoziția Memoria Timpului -”Route Napoléon” în corespondența lui George Enescu va fi expusă în PLAZA România.
Expoziția ”George Enescu - Viața în imagini” este realizată de muzeograf dr. Adina Sibianu, dr. Irina Nițu și graficianul Horia Nițu.
Expoziția își propune reconstituirea selectivă a prodigioasei activități muzicale desfășurată de George Enescu pe continentul american, în perioada 1923-1950, aducând în prim-plan concertele și recitalurile susținute de artistul român în multiplele ipostaze: compozitor, violonist, dirijor și pianist.
Vernisajul expoziției ”George Enescu pe continentul american” / Viorile lui Enescu - recital extraordinar
Recital cameral susținut de Soliștii Orchestrei Junior în parteneriat cu Festivalul “Enescu și muzica lumii”, Sinaia, 2023.
Pentru al nouălea an, Dialogul artelor la Tescani, cu artiști consacrați și tinere talente. Va fi spectacol susținut de participanții la masterclass-ul condus de mezzosoprana Ruxandra Donose și pianista Alina Pavalache, sub conducerea regizoarei Anda Tabacaru.
Vernisajul unei expoziții de stare de Tescani, în timp, cu tristețea pierderii unui prieten care iubea locul și, deopotrivă, viața.
Recital cameral susținut de Cristina Popa-van Grootel (pian) și Evert van Grootel (tenor)
Reuniți în Tescani Grup 2023, pictori și sculptori din țară, vor lucra și trăi spațiul acesta magic, pentru al șaptelea an. Proiectul se înscrie, astfel, în seria proiectelor de tradiție la Tescani.
Turneul „Dialogul Artelor” – Tineri interpreți la Vila Luminiș. CONCERT – LECTURĂ – EXPOZIȚIE.
Activitatea muzicală a lui George Enescu în calitate de violonist, compozitor, dirijor, pianist și profesor s-a derulat pe parcursul întregii sale vieți îndeosebi în țara sa natală, România, precum și în cea adoptivă, Franța.
În perioada 28 august – 5 septembrie 2023, expoziția va fi expusă la sediul Groupama Asigurari, Strada Mihai Eminescu 45, București ca parte a evenimentelor conexe realizate sub egida Festivalului Internațional George Enescu.