Obiectul lunii Martie (2018): Farfurie din ceramică

În Casa memorială "George Enescu" din Sinaia sau vila "Luminiș" (cum a numit-o stăpânul ei), încăperile de la etaj sunt spațioase,  confortabile, caracteristice locuințelor boierești. Sufrageria este prima cameră de la etaj, unde întâlnim un reușit melange de: mobilier de bună calitate, piese orientale și elemente românești.

Inconfundabilul stil românesc este reprezentat aici, de un șemineu cu  plită specific țărănească, împodobit cu ceramică românească, provenind din diverse zone ale țării și care să amintească maestrului de casa părintească de la Liveni-Botoșani, (localitate care astăzi poartă numele compozitorului).

Dintre aceste piese din ceramică, fiecare având particularitatea ei, se detașează o farfurie întinsă cu angobă alb-ocru și decor floral stilizat având în centru o floare de lalea iar pe margini, motive geometrice stilizate.

Cromatica folosită este: albastru de Prusia grisat, verde crom și sienă naturală. Pe bază are inițialele DAC în medalion oval surmontat de coroană regală, în maniera produselor săsești.

Atât această farfurie din ceramică, precum și toate celelalte obiecte valoroase existente aici, dau o adevărată strălucire acestei încăperi ale casei memoriale.