Ștergar popular din Muntenia - datează din secolul al XIX- lea și este poziționat deasupra icoanei Sf. Nicolae, completând în mod plăcut aranjamentul interior cu elementele tradiționale românești din modesta cameră, numită, pe bună dreptate -"chilie".
Este confecționat din borangic și decorat cu ornamente liniare dispuse în șiruri paralele pe lățimea țesăturii, nuanțate în alb, ocru închis, roșu și verde.
Anticipând, parcă, zilele de restriște de la sfârșitul vieții, Enescu și-a mobilat camera de odihnă, de intimitate și meditație, în cel mai auster mod posibil, în contrast cu celelalte camere ale casei, bogat împodobite, o întreagă colecție de obiecte românești, provenind din toate zonele țării.
O cameră de o simplitate rară, pe placul maestrului, modestia caracterizându-l întâi de toate pe genialul nostru muzician.
Este pregnant vizibil în această cameră elementul românesc, predominant, din dorința sa de a-i aminti de casa părintească, Liveni-Botoșani, cu o încărcătură spirituală care transmite tuturor celor care pătrund în camera muzicianului și care relevă personalitatea acestuia.
Muzeograf: Doina-Mihaela Purcaru