Vasul decorativ, stil Murano, datează din secolul al XIX-lea, realizat în atelierele meșterilor sticlari din Italia, o veche manufactură de atelier venețian, reprezentând valori ale epocii respective, insula Murano fiind renumită pentru produsele de sticlărie, supranumită și „Patria sticlei de Murano”.
Pentru a descoperi istoria dinastiilor meșterilor sticlari din Murano, Museo del Vetro, care s-ar traduce prin Muzeul de Sticlă, găzduit de Palatul Giustinian din centrul insulei, deține mostre de sticlă din vremea egiptenilor și până în prezent.
Așadar, vasul de Murano din vila ”Luminis”este confecționat din sticlă, prin tehnică de suflare, modelare, decorare și șlefuire.
Are o formă piriformă, ușor evazată. Pasta sticlei este în ton de verzui foarte deschis.
Decorul vasului este reprezentat de o rețea de anouri circulare, aplicate. Acestea sunt din sticlă, realizate în maniera Renașterii.
Și, în condițiile în care, din motive întemeiate, casa memorială ”George Enescu” din Sinaia, nu se vizitează integral, legătura cu publicul interesat este posibilă și prin intermediul internetului.
De pildă, dacă o parte dintre obiectele pe care intenționăm să le reliefăm în cadrul acestui proiect expozițional inițiat de Muzeul Național ”George Enescu” si care nu se regăsesc în spațiul muzeal, actualmente vizitabil, vă sugerăm să vizitați site-ul Muzeului Național „George Enescu”!
Realizat: Doina-Mihaela Purcaru, muzeograf