Având o formă de trunchi de con, căldărușa este rotunjită la bază și ușor îngustată la partea superioară, cu două agățători metalice fixate prin nituri de corpul vasului care suțin toarta și modelată discret pe toată suprafața.
Datează din secolul al XX-lea și este confecționată din cupru, printr-o tehnică specială de turnare, asamblare, decorare și lustruire, realizată în atelierele autohtone.
Încă din antichitate, se cunoaște că vasele din cupru erau foarte utile, pentru a păstra apa proaspătă, ideale conducătoare de căldură, un material durabil, igienic și rezistent la coroziune.
Piesa se află în salonul de muzică al casei memoriale "George Enescu" din Sinaia, este poziționată pe un șemineu, alături de o întreagă colecție care cuprinde și alte de obiecte din cupru, cositor și bronz, decorând în mod plăcut șemineul, care, prevăzut cu un paravan de protecție și cu toate accesoriile, lasă impresia că încă este funcțional.
De pildă, șemineul are o semnificație aparte, fiind o copie de pe unul dintre cele de la Castelul Bran, la sugestia reginei Maria, care deținea Castelul Bran încă din 1920, ca reședință de vară.
Iubitori de artă, regina Maria dar și regele Ferdinand, erau oaspeți de seamă ai marelui muzician, în vila de la Sinaia, în perioada în care maestrul a locuit aici.
"Ferdinand era artist până în vârful degetelor, arta pentru el era ca o nevoie a vieții, ca pâinea și
apa..."
(Maria, Regina României – Povestea vieții mele-vol II, pag.290).
Pentru contemporanii săi, regina Maria, supranumită, "Mama răniților", a fost regina "ctitoriță" a României.
Melomană, pianistă talentată, regina Maria l-a asistat pe George Enescu în concertele și recitalurile de la Castelul Peleș, în manifestările de la Iași, dar mai ales în serile de muzică de la vila Luminiș din Sinaia. Se considera drept un magician, în urma dedicației pe care principesa Maria, viitoare regină, i-o scrisese pe o fotografie dăruită în anul 1908. La sfârșitul vieții, spunea că această fotografie o păstrează în salonul său de muzică din vila Luminiș de la Sinaia, cu dedicația:
"El trezește muzica în sufletele noastre".
Enescu consacra în Amintirile sale, reginei Maria, mai multe rânduri. Maria, pe atunci principesă, îl invita deseori la Castelul Pelișor, unde petreceau.
Seratele pe care maestrul Enescu le găzduia în salonul de muzică de la Sinaia, erau de cele mai multe ori luminate doar de focul din șemineu...era captivant!
Salonul de muzică este, pe bună dreptate, considerat cea mai frumoasă încăpere a casei memoriale George Enescu din Sinaia, unde se regăsește un reușit melange de obiecte originale valoroase, locul unde Enescu oferea minunatele recitaluri apropiaților familiei, și totodată una dintre camerele de studiu, dacă este să-i amintim aici pe discipolii săi... Dinu Lipatti, Yehudi Menuhin....
Ce vremuri...!!!