Printre piesele de mobilier din casa memorială ”George Enescu” din Sinaia, predominant fiind stilul Biedermeier de secol al XIX-lea, executat în atelierele transilvănene, însemnând o mărturie a receptivității meșterilor transilvăneni la acest stil, se detașează, tot aici, un scaun cu cruce celtică ce datează de la începutul secolului al XX-lea. Se află poziționat la mansarda casei memoriale, încăperile favorite ale maestrului pentru munca sa de creație și interpretare.
Cele două camere principale ale mansardei, cu superba lor vedere spre munții Bucegi adăpostesc o parte dintre obiectele originale.
Scaunul cu cruce celtică, această piesă de mobilier, realizată în atelierele autohtone, din lemn de stejar, cu un blat trapezoidal iar spătarul drept are terminație în formă de cruce celtică.
Ce este astăzi crucea celtică pentru noi? Ce a însemnat pentru Enescu?
Spre deosebire de celelalte colțuri ale Europei, pentru români crucea celtică înseamnă mult mai mult. În primul rând, este un simbol creștin, care este prezent pe icoane și pe cupolele bisericilor noastre.
În al doilea rând, crucea celtică reprezintă simbolul revoluției național-conservatoare, unde prin termenul de revoluție se subînțelege un proces de revenire la valorile tradiționale, prin mobilizarea energiilor vitale și creatoare ale neamului.
...În acest context, pentru cei care au vizitat casa memorială “George Enescu” din Sinaia, cu siguranță este lesne de înțeles desigur prezența unui număr considerabil de icoane, asta poate pentru simplul motiv că Enescu avea în ascendența sa pe bunicul și pe străbunicul preoți, ce au lăsat o amprentă religioasă în familie….?
„Pământul și religia au fost cele două divinități ale copilăriei mele. Le-am rămas credincios, într-un anumit fel. Și dacă sentimentele mele religioase s-au schimbat cu timpul, am păstrat totuși cucernicie față de religie, de tot ce este vrednic în ea”…..George Enescu – (Gavoty Bernard – Amintirile lui George Enescu”)