„Balada, un secol de muzică” în Turneul Internaţional Stradivarius cele mai valoroase şi inspirate creaţii ale muzicii clasice româneşti

Data publicării: 08 Mai 2018

Cea de-a XI-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” este gata de lansare. În perioada 9 mai -11 iunie 2018, vor avea loc 17 concerte în România și o serie de concerte în străinătate, un adevărat regal muzical care face din turneul Stradivarius unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă, și, în plus, cu șansa de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu. În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, alături de pianista Angela Drăghicescu, Alexandru Tomescu prezintă, în premieră, cele mai valoroase și apreciate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu sau Mircea Chiriac. Spectacolul muzical al Turneului Internațional Stardivarius 2018, aduce în fața publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian și cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și Corului de Copii Radio, aranjament realizat de Maestrul Grigore Cudalbu.

Seria de concerte în România va debuta pe 9 mai la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, 10mai-Teatrul „Maria Filloti” Brăila, apoi urmează 11mai-Filarmonica de Stat Brașov, 15 mai-Filarmonica Oradea, 17 mai-Sala Mare de festivități a Municipiului Sighișoara, 18 mai-Sinagoga/Bistrița, 20mai-Casa de Cultură a Studenților Suceava, 21 mai-Palatul Culturii Iași, 22 mai-Teatrul Gheorghe Pastia-Focșani, 29 mai-Parcul Coloana fără Sfârșit Brâncuși,Târgu-Jiu, 2 iunie-Filarmonica „Banatul” Timișoara, 3 iunie-Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, 5 iunie Sala Radio București, 6 iunie-Filarmonica de Stat Ploiești, 7 iunie-Centrul Cultural Arcuș, Sfîntul Gheorghe și se va încheia în 11 iunie- Teatrul „George Ciprian” Buzău. Toate concertele încep la ora 19:00. Turneul  va continua în străinătate în Belgia, Franța, Italia, Spania, Suedia, USA. Totodată, pe 20 mai va avea loc și un concert la Casa lui George Enescu, Mihăileni,Botoșani, un proiect social și educațional în care violonistul este implicat din 2015.

2018, proiect dedicat Centenarului Marii Uniri poartă numele de – „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ”și este o oportunitate de a ne aminti și celebra cele mai importante și unice momente ale națiunii noastre, Iar Turneul Internațional Stradivarius 2018, ca brand cultural național, își dorește să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, creații care trăiesc peste timp și inspiră generații de muzicieni la nivel mondial.

Citiți continuarea articolului aici.