„Viața și activitatea artistică a lui George Enescu” oferă o privire de ansamblu asupra devenirii marelui muzician român.
Documentele și fotografiile prezintă rezumativ copilăria lui Enescu, studiile de la Viena și Paris, profesorii și protectorii săi iluștri, debutul în calitate de compozitor și repere ale activității sale ca violonist la început de carieră, reflectate și în presa vremii. De asemenea, descoperă implicarea artistului în viața muzicală din România, prin instituirea premiului de compoziție ce-i poartă numele și înființarea Societății Compozitorilor Români, alături de personalități marcante ale vieții muzicale din țară. Expoziția documentară marchează momente importante în cariera marelui muzician român, prin concerte și recitaluri în Europa și America – în calitate de violonist, dirijor și pianist și prezintă colaboratori celebri precum Pablo Casals, Alfred Cortot, Jacques Thibaud, David Oistrah ș. a.
Un loc aparte în cadrul partiturilor de referință din creația enesciană prezentate îl are Opera Oedipe, considerată o capodoperă a creației lirice a secolului XX.
Ipostaza sa de pedegog se reflectă în fotografii cu Yehudi Menuhin, Dinu Lipatti și alți interpreți de renume mondial, toți discipoli ai maestrului.
Ultimele imagini ale expoziției cuprind titluri primite de Enescu de-a lungul vieții, premii, ordine și medalii, precum și omagiul adus de muzicieni și străini memoriei sale, la stingerea din viață în 1955 la Paris.
Adina Sibianu