Tineri maeştri - recital cameral

Duminică, 28 mai 2017, ora 12:00

Casa Memorială “George Enescu” - Sinaia

PROGRAM

  • Eugène Ysaÿe – Sonata op.27 nr. 2 pentru vioară-solo în la minor ("Jacques Thibaud")     
  • Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 7 pentru pian și vioară op. 30 nr. 2 în do minor
  • George Enescu – Impromptu concertant în sol bemol major
  • Camille Saint-Saens/ Eugène Ysaÿe – Capriciu după un studiu în formă de vals, op. 52/6"  

Imagini de la eveniment:

 

ARON CAVASSI a început studiul viorii odată cu înscrierea la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Nr.3 din Bucureşti la clasa prof. Paul Theodorescu, continuându-l la Colegiul Național de Muzică «George Enescu» în clasa doamnei profesoare Carmen Runceanu. În paralel s-a perfecționat prin lecţii private sau partici-pări la cursuri oferite de maeștrii-violoniști  Alexandru Gavrilovici, Varujan Cozighian, Gabriel Croitoru, Liviu Câșleanu, Dmitri Tombasov (Berlin). În 2011 a fost bursier la Academia Menuhin (Elveţia), unde a lucrat cu Liviu Prunaru și Maxim Vengerov. În toamna anului 2014 este admis la Universitatea de Arte din Berlin, în clasa de vioară a dnei prof. Marianne Boettcher, actualmente fiind student în anul al treilea. În anii de studenție a participat la cursuri de măiestrie oferite de Marianne Boettcher (Rheinsberg); Pierre Amoyal (Passau); Boris Kușnir, Christian Altenburger și Serghei Kravchenko (Viena); Remus Azoiţei (Sinaia). Palmaresul tânărului violonist din anii de școală și liceu numără aproape 50 de premii, majoritatea fiind premii I. şi 'Mari premii', dintre acestea evidențiindu-se Marele Premiu la « Concursul internațional de interpretare muzicală Sigismund Toduţă » - Deva (2010), Marele Premiu al « Concursului naţional de interpretare şi creaţie muzicală Paul Constantinescu» - Ploieşti (2010), Premiul I. la Olimpiada naţională în trei ani consecutivi: 2011 (Cluj-Napoca), 2012 (București) și 2013 (Alba Iulia), precum şi Premiul I. la Concursul de interpretare "Victor Giuleanu" - Bucureşti (2013). În această primăvară a participat ca bursier SONORO la un workshop internațional de muzică de cameră la Montepulciano, Italia, completându-și palmaresul cu Premiul I. obținut la Concursul internațional "Modest Iftinchi", București.

ARON CAVASSI s-a făcut remarcat prin numeroasele recitaluri solistice susținute la Palatul Şuţu, Muzeul Naţional « George Enescu », Ateneul Român (împreună cu pianistul Cristian Petrescu - recital transmis de TVR Cultural - 2011; în compania pianistelor Clementina Ciucu - 2013, 2015 și Cătălina Bordeanu - 2016), de asemenea, prin înregistrările pentru Radio România Muzical și televiziunea « Trinitas », dar și prin evoluțiile sale ca solist împreună cu orchestrele Filarmonicilor din Rm.Vâlcea, Târgovişte şi Bacău, precum și cu Orchestra Medicilor "Ermil Nichifor" şi "Orchestra Simfonică Bucureşti". În luna ianuarie a acestui an și-a făcut debutul public la Berlin, tot în compania pianistei Daria Tudor, iar în aprilie a fost solistul Concertului pentru vioară de Jean Sibelius la Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău (dirijor Valentin Doni), apoi a susținut un recital cameral la Rheinsberg, Germania.

DARIA TUDOR începe studiul pianului în Ploiești, la vârsta de 4 ani, cu prof. Anca Borcea. Din 2006 se mută la Colegiul Naţional de Arte “Dinu Lipatti” din Bucureşti, la clasa prof.dr. Adriana Bocăneanu. Din 2002 începe colaborarea cu prof. univ. dr. Şerban-Dimitrie Soreanu de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Debutul său artistic are loc odată cu obținerea premiului I. la Concursul Naţional “Paul Constantinescu” (Ploiești). De-a lungul anilor a fost laureată la multiple concursuri naţionale şi internaţionale, amintind aici cele mai recente, obținute în 2016 la concursurile internaționale "Valsesia Musica", Italia – Premiul Juriului "Giovanni Turcotti"; "Debut la Filarmonica din Berlin" – Premiul II și "Delia Steinberg", Spania – semifinalistă.  A participat la cursuri de măiestrie susținute de muzicieni celebri, precum Grigory Gruzman, Lea Yoanna Adam, Andrei Gavrilov, Cristian Beldi ș.a., Hakon Astubo, Boris Petrushansky. Din 2015 este studentă la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa de pian a profesorilor Pascal Devoyon şi Rikako Murata, specializându-se și în muzică de cameră (cu Prof. Frank-Immo Zichner şi Artemis Quartet ) și Lied, ca docent, la clasele Prof. Axel Bauni şi Prof. Eric Schneider.

DARIA TUDOR are primul concert la vârsta de numai 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio şi de dirijorul Alexandru Ganea, în Studioul “Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române. De atunci a concertat alături de dirijori precum Dirk Vermeulen, Horia Andreescu, Vladimir Onufriev, Ilarion Ionescu-Galaţi, Ovidiu Bălan, Sabin Păutza, Vlad Conta, Fakhradin Kerimov, Vlad Agachi, Costin Grigore, Radu Postăvaru, Marius Hristescu, Traian Ichim precum şi de orchestrele filarmonicilor “Paul Constantinescu” din Ploieşti, “Moldova” din Iaşi, “Oltenia” din Craiova, "Mihail Jora" din Bacău, de orchestrele filarmonicilor din Sibiu, Oradea, Piteşti şi Târgu Mureş, ca şi de orchesta Prima la Musica (în Sala Mare a Teatrului Regal La Monnaie - Bruxelles). Pianista a  susținut, de asemenea, numeroase recitaluri solo şi camerale în mai multe orașe ale țării, în Sala Mare şi în Sala “Studio” a Ateneului Român, în Studioul “Mihail Jora” al Societății Române de Radio, la "St. Martin in the Fields" - Londra, în Franzosische Friedrichstadtkirche - Berlin, la "Artists Homes" - Berlin, la "Akishino Music Hall" - Kyoto, pe Scena ICR – Berlin, pe Scena Mare a Teatrului “Givatayim” din Tel Aviv ș.a. Este membră în Trio Sternin (alături de violonista Georgeta Iordache şi de violonceliştii Andrei Ioniţă / Ella Bokor), Duo Presto şi Trio Pyxis.

Program de sală: Dr. Carmen Cârneci