Ora 17:30 - Lansare editorială: Despina Petecel-Theodoru – „George Enescu - reverie și mit”.
Ora 18:00 - RECITAL CAMERAL - Cvartetul de coarde PROFIL. În program, lucrări de Roman Vlad, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu.
Volumul, structurat în cinci secţiuni – I. George Enescu sub semnul reveriei, II. Oedip sau “mitul eternei reîntoarceri”, III. Opera aperta, IV. Reflecţii în dialog, V. Miscellanea – conţine consideraţii şi analize muzicologice personale, dialoguri cu personalităţi muzicale şi culturale din ţară şi de peste hotare, mărturii despre George Enescu publicate de-a lungul anilor în câteva reviste de specialitate şi de cultură – Studii de muzicologie, Revista „Muzica”, George Enescu şi muzica secolului XX, România literară - şi, de asemenea, în câteva dintre volumele “de autor” apărute la Editura Muzicală - Muzicienii noştri se destăinuie, (vol. I, II şi III), De la mímesis la arhetip, 2003 Muzica – sferă a interferenţelor, 2013 –, precum şi textele comunicărilor ştiinţifice susţinute în cadrul Simpozioanelor Internaţionale de Muzicologie „George Enescu”, în perioada 1981-2013, ori cele care au făcut obiectul ciclurilor de emisiuni radiofonice Muzica – sferă a interferenţelor, Universalitatea lui George Enescu, Oedip în conştiinţa contemporană, George Enescu – omul, creatorul, interpretul, George Enescu aşa cum l-am cunoscut, Oglinzi.
Locuţiunea din titlul cărţii – „reverie şi mit” – asociază sau încorporează aşadar două dintre laturile definitorii ale naturii compozitorului, totodată doi dintre pilonii de rezistenţă ai creaţiei sale: visarea (reveria) şi mitologia.
Volumul reuneşte doar o parte dintre aceste documente şi vine în întâmpinarea comemorării a 60 de ani de la moartea muzicianului român şi a celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional ce-i poartă numele.
Roman VLAD – Voci in infinit II
Adrian IORGULESCU – Cvartet de coarde nr.1 - Opt rame pentru un autoportret pierdut
I. Lento
II. Agitato
III. Brillante
IV. Cantabile, pietoso
V. Prestissimo
VI. Minsurato, pesante
VII. Impetuoso
VIII. Deciso
Dan DEDIU – Sfere – Cvartet de coarde nr.5, op.140
I. Bulles
II. Globes
III. Balloons
IV Globes en miroir (Globules)
V. Écumes
Diana Moş – vioara I-a, Petru Nemţeanu – vioara a II-a, Marian Movileanu – violă, Mircea Marian - violoncel
Cvartetul Profil este constituit din membri ai ansamblului cu același nume.
Întemeiat în 2003 de către compozitorul Dan Dediu, ansamblul de muzică nouă Profil a devenit în scurt timp unul dintre cele mai preţuite şi profesioniste focare de promovare a muzicii de avangardă din România. Prezenţe în festivaluri internaţionale de profil, înregistrări pe compact disc, precum şi turnee în străinătate (Germania, Elveţia, Polonia) au consolidat imaginea şi coeziunea ansamblului în cadrul vieţii muzicale interne şi internaţionale, sub bagheta sigură şi inspirată a lui Tiberiu Soare.
Conceput modular şi adaptabil ca formulă instrumentală (de la 3 la 17 instrumentişti), Profil reprezintă un atelier de muzică nouă ce promovează şi impulsionează cu asiduitate atât valori consacrate ale muzicii româneşti şi universale, cât şi creaţii noi ale tinerilor compozitori.
Diana MOȘ, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, a studiat vioara la clasa Maestrului Daniel Podlovschi. A obținut doctoratul în Muzică în 2005, sub îndrumarea Prof. Nicolae Brânduș, avându-l drept consultant științific pe Prof. Dinu Ciocan. În prezent, este profesor de Muzică de Cameră în cadrul aceleiași instituții. Între anii 2001-2013 a fost membră a Filarmonicii „George Enescu” din București.
Activitatea artistică a interpretei cuprinde numeroase recitaluri camerale și solistice, în care abordează repertorii diverse, dintr-o arie stilistică variată, de la clasic la contemporan (adesea propunând prime-audiții), cu o afinitate pentru muzica nouă, pe care o promovează ca membră a formațiilor Profil și Propuls. Activitatea sa concertistică s-a completat cu realizarea de înregistrări pentru Radio și TV, CD-uri. A participat la importante festivaluri, în țară și în străinătate, precum Festivalul „George Enescu”, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, ”World Music Days” SIMC 1999, Toamna Varșoviana, Rumänische Kulturtage Berlin, Culturescapes Rumänien Elveția etc., remarcându-se îndeosebi prin prezentarea creației muzicale românești.
În 2010 a câștigat Bursa „George Enescu” oferită de Institutul Cultural Român pentru un stagiu la Cité des Arts în Paris.
Petru NEMȚEANU s-a născut la Bucureşti în 1983. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu două specializări: secţia Vioară, la clasa regretatului maestru Ştefan Gheorghiu şi secţia Dirijat orchestră, la clasa maestrului Horia Andreescu.
Bazele formării sale ca muzician au fost aşezate în primul rând de familie, ai cărei membri sunt muzicieni de prestigiu şi membri marcanţi ai Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, cu o activitate ce poate fi urmărită pe parcursul a patru decenii.
De asemenea, participarea la numeroase cursuri de măiestrie, festivaluri naţionale şi internaţionale (dintre care amintim EXPO Hannover 2000 şi Jugend Festspiel Bayreuth în 2001 şi 2003) au contribuit la dezvoltarea şi consolidarea aptitudinilor sale muzicale, aptitudini ce au fost puse în valoare de-a lungul recitalurilor şi concertelor susţinute atât în ţară (Bucureşti, Braşov, Sinaia, Slobozia, Tulcea), cât şi în străinătate (Franţa, Germania, Danemarca). Din 2006 este membru al orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu" - cu care a întreprins turnee în Grecia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia şi Japonia -, al orchestrei de cameră "Virtuozii din Bucureşti" și al Orchestrei "Camerata Regală ".
Ca interpret de muzică de cameră, Petru NEMȚEANU are o activitate bogată prin colaborările artistice cu diverse formații, dintre care amintim ansamblul "Profil", cvintetul Chromatic.
Violistul Marian MOVILEANU a absolvit Universitatea Națională de Muzică București (la clasa prof. Valeriu Pitulac), unde urmează apoi și studii aprofundate. Încă din anii de studenție a colaborat cu Orchestra de cameră Radio; între anii 1998-2000 a fost șef de partidă-violă la Filarmonica din Giurgiu, apoi la Opera Națională Română și la Orchestra de cameră Radio, alături de care a susținut și concerte în calitate de solist. În toamna anului 2000 devine șef de partidă-violă la Filarmonica „George Enescu" din București.
Marian MOVILEANU este membru în formațiile „Procontemporania", „Aperto", „Profil", „Virtuozii din București". El a susținut concerte și recitaluri în țară și în străinătate (Germania, Grecia, Elveția, Polonia), a participat la festivaluri naționale și internaționale (Festivalul „George Enescu", Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Toamna Varșoviană) și a realizat înregistrări pe CD și pentru transmisii radio-tv. În anul 2004 a primit ‘Premiul pentru întreaga activitate’ din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, precum și „Meritul Cultural" clasa a II-a conferit de Președintele României pentru merite deosebite. A colaborat cu personalități precum Seiji Ozawa,Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Valentin Gheorghiu, Mihaela Martin, Marin Cazacu, Gabriel Croitoru, Marius Nichiteanu, Daniel Podlovski, Ion Ivan Roncea, Cvartetul „Transilvania" etc. Este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică București, din 2011 având și titlul de Doctor în Muzică.
Violoncelistul Mircea Alexandru MARIAN provine din orașul Alba Iulia, unde a studiat la Liceul de Muzică în primele 8 clase, continuându-și apoi pregătirea în capitală, la Liceul de Muzică „George Enescu", din anul 2006 fiind student al Universității Naționale de Muzică București la clasa pregătită de Maestrul Marin Cazacu. În perioada 2002-2006 a fost laureat la olimpiade și concursuri de interpretare în țară, obținând ulterior premiul I. la competițiile internaționale de la Chișinău (2007) și Liezen-Austria (2008). Mircea Marian s-a aflat pe scenă în recitaluri susținute atât în țară, cât și în străinătate, colaborând totodată ca solist cu orchestrele: Orchestra UNMB, Filarmonica de Stat din Arad, Filarmonica din Botoșani, Filarmonica de Stat ,,Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Orchestra de Cameră din Focșani, Filarmonica de Stat „Muntenia” din Târgoviște, Orchestra Graz (Austria), Orchestra de cameră Radio din București.
Este, de asemenea, Solist Instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio din București, membru al Duo-ului „Cello Jaya”, al ansamblului „Violoncellissimo" și al Orchestrei Române de Tineret.