Proiectul N-escu aduce împreună șapte creatori care vor dezvălui, fiecare printr-o lucrare nouă, propria viziune asupra unei imagini auditive binecunoscute: prima temă a Simfoniei nr. 1 în Mi bemol major op. 13 compusă de George Enescu în 1905. Veți asculta compoziții în premieră absolută, în diferite combinații instrumentale pentru clarinet, vioară, violoncel și pian, care vor trece tema inițială printr-o multitudine de stări și trăiri personale și vor arăta publicului cum poate produce creația enesciană noi lumi sonore.
N-escu face parte din evenimentele și proiectele grupate sub genericul Enescu 60, organizate de Muzeul Național “George Enescu” la împlinirea a 60 de ani de la moartea marelui compozitor, fiind organizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București, prin Centrul de Informare Muzicală din România (CIMRO) și își propune să valorifice moștenirea enesciană, dar și să promoveze muzica nouă a tinerilor compozitori români.
Primii compozitori ce se vor prezenta în concert sunt Sebastian Androne, Elena Apostol, Vlad Baciu, Șerban Marcu, Mihai Măniceanu, Mihai Murariu și Sabina Ulubeanu, recitalul fiind susținut de ansamblul de muzică nouă SonoMania (Mihai Pintenaru – clarinet, Raluca Stratulat – vioară, Eugen-Bogdan Popa – violoncel, Mihai Maniceanu, Mihai Murariu- pian) și invitata specială Adriana Maier – pian.
Proiectul este realizat la inițiativa compozitoarelor Adina Sibianu (coordonator proiect MNGE), Diana Rotaru (coordonator principal CIMRO și director artistic al SonoMania), Sabina Ulubeanu (comunicare) și având ca precedent proiectul Frescomania. Variațiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi, organizat în 2014 de către CIMRO.
Centrul de Informare Muzicală din România este o structură constituită în cadrul Universităţii Naționale de Muzică din București care are ca misiune principală promovarea muzicii românești contemporane și experimentale în țară și străinătate.
Ansamblul SonoMania, înfiinţat în 2012, își propune câştigarea unui public nou pentru muzica modernă şi contemporană. A participat la festivaluri imporatante atât la nivel național, cât și internațional.