Copilăria lui George Enescu. Repere biografice pe înțelesul copiilor
Ateliere creative pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani
Având în vedere misiunea asumată, de a susține, prin programe culturale și educaționale, promovarea personalității lui George Enescu, a creației muzicale românești și străine, precum și a artei interpretative, Muzeul Național „George Enescu” organizează ateliere educativ-interactive pentru copii în perioada 15 aprilie – 15 decembrie 2023.
Datorită faptului că Palatul Cantacuzino, sediul Muzeului Național „George Enescu” este închis pentru restaurare și consolidare, proiectele și atelierele educaționale ale muzeului se desfășoară în unități de învățământ sau alte spații destinate activităților extrașcolare.
Organizator: Muzeul Național „George Enescu”
Concept și text: Adina Sibianu, muzician și educator muzeal, Muzeul Național „George Enescu”
Prezentare și coordonare ateliere: Ioana Mărcoiu, actriță a Teatrului Odeon
Prima parte a atelierului constă în prezentarea copilăriei lui George Enescu și a unor momente importante din viața și activitatea muzicianului, însoțite de proiecții video cu fotografii din patrimoniul muzeului și audiții muzicale din creația compozitorului (Suita în stil vechi pentru pian, Simfonia de școală nr. 1, Poema Română, op. 1 pentru orchestră, Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11, Suita Impresii din copilărie op. 28 etc.).
În partea a doua a atelierului fiecare copil realizează câte un instrument muzical de percuție cu ajutorul materialelor puse la dispoziție de către organizator.
Pretext: „Cu mult înainte de a împlini opt ani, când aveam doar trei, am auzit din întâmplare un taraf cântând într-o stațiune balneară din vecinătatea satului nostru. Curios taraf, format dintr-un nai, din câteva viori, un țambal și un contrabas! Cred că am fost totuși foarte impresionat pentru că, a doua zi dimineața, m-am jucat încercând să întind un fir de ață de cusut pe o bucată de lemn și, întru totul încredințat că făcusem o vioară, imitam ce auzisem în ajun. Fluieram imitând naiul și, cu niște bețe din lemn, imitam țambalul.” (Bernard Gavoty – Amintirile lui George Enescu, pag. 71, Curtea Veche Publishing, 2016)
Proiectul-pilot s-a desfășurat în perioada 20 aprilie – 15 mai în 6 unități de învățământ din municipiul București, iar la ateliere au participat 8 clase (194 de elevi) din învățământul primar.
Cele șase unități de învățământ implicate în proiect au fost: Școala Gimnazială „Mărțișor”, sector 4, Școala Gimnazială „General Eremia Grigorescu”, sector 4, Școala Gimnazială „Orizont”, sector 6, Școala Gimnazială „Maria Rosetti”, sector 2, Școala Gimnazială „Ferdinand I”, sector 2 și Liceul Teoretic „Mihai Ionescu”, sector 3.
Imagini de la atelierele organizate în perioada 20 aprilie – 15 mai 2023: