Proiectul Enescu pe înțelesul tuturor se adresează tuturor acelora care vor să înțeleagă muzica lui George Enescu atât prin prezentarea în limba română a unor fragmente din opera Oedipe – așa cum am făcut-o în proiectul anterior: Oedipe pe înțelesul tuturor, cât și prin apropierea de alte creații ale Maestrului. Pentru acest program am selectat din muzica sa vocal-instrumentală celebrele Cântece pe versuri de Clément Marot, iar din muzica de cameră – o altă capodoperă enesciană: Sonata a III-a pentru pian și vioară, “în caracter popular românesc”. (Ștefan Ignat)
ȘTEFAN IGNAT este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoția 1995. În perioada 1995-1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac, fiind până în anul 1999 solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din anul 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti. În anul 2010 obține titlul de doctor în muzică. Printre distincțiile obținute se numără Premiul III. la Concursul “Voci verdiane” (Italia, 1997) și premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu (2003). În 2006 a primit premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru realizarea celor patru producții cu opera Oedipe de George Enescu, iar în 2011 Ștefan Ignat a fost desemnat cel mai bun solist de operă, pentru ca în anul 2015 a colaborat cu Metropolitan Opera din New York la noua producție „Otello” (rolul Jago). A fost invitat la 6 ediții consecutive să susțină rolul Oedipe din capodopera enesciană, rol interpretat în premierele operei de la București (2003-2009-2011), Cagliari (Italia), Illinois (USA) și Iași. Conceptul de Concert-conferință a fost prezentat până acum la New York, București (Muzeul Național ”George Enescu”, Casa Artelor, Opera Națională, Palatul Cotroceni), Sinaia, Tescani, Craiova, Timișoara, Brașov, Sibiu, Dorohoi, Oravița, Beiuș, Constanța, Cluj, Gyula (Ungaria), Reghin.
IOANA MARIA LUPAȘCU este absolventă a conservatorului “Ciprian Porumbescu” din București, a obținut diploma de Master în Italia, apoi a studiat cu Lazar Berman la Accademia Europea di Musica. Laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale, Ioana Maria Lupașcus-a dedicat carierei solistice, fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveția, Croația, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania, și invitată în festivaluri precum “Pazailis Music Festival” - Lituania, Gala “Proms of Delight”, Festivalul de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru București, FIE Iași, Festivalul România - “Valori și Tradiții Artistice Europene”, Gala Operei Cluj, “Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului” etc. Din anul 2007 pianista Ioana Maria Lupașcueste solistă a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești.