Arhivele sunt adevărate comori. Uneori, ele dezvăluie lucruri uitate, învie amintiri, confirmă sau infirmă fapte. Un simplu document capătă, astfel, o valoare inestimabilă. Este cazul unei telegrame trimisă lui George Enescu la 19 august 1946 de profesorul Motaș și familia sa, document din arhiva Muzeului Național “George Enescu”.
Fig. 1 – Constantin Motaș - fotografie
Cu prilejul împlinirii a 65 de ani, George Enescu a fost felicitat de numeroase personalități din țară și străinătate. Printre acestea s-a numărat și Constantin Motaș,biolog român, profesor universitar, sistematician şi taxonomist de prestigiu internaţional. fondatorul freatobiologiei. Născut la 8 iulie 1891 la Vaslui, a fost unul dintre cei care îl salutau pe muzician cu prilejul aniversării sale din anul 1946, adresându-i următoarele urări, la Sinaia: “Mulți și rodnici ani pentru gloria nepieritoare a muzicii românești. Familia și profesorul Motaș”.
Fig. 2 – Telegramă trimisă de C. Motaș și familia lui George Enescu, 19 aug. 1946
Aflăm, deci, că în anturajul lui George Enescu se afla și un savant român cu studii complexe în România și Franța, care obținea o diplomă de licență la Institutul de Piscicultură şi Hidrobiologie de la Grenoble în 1926 și doctoratul în Ştiinţe Biologice la Universitatea din același oraș, doi ani mai târziu. Reîntors în țară în anul 1937, Constantin Motaș devenea profesor titular la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi, apoi la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti, ocupând ulterior diverse funcții de conducere. Amintim directoratele de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Iaşi (1937-1940), Staţiunii Zoologice Marine de la Agigea-Constanţa (1937-1940), Staţiunii Zoologice de la Sinaia (1940-1957) și Muzeului de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti (1944). După ani grei de închisoare (1949-1956) – dictați pe nedrept de conducerea politică a vremii, Constantin Motaș a fost reabilitat, fiind numit Director al Institutului de Speologie “Emil Racoviţă” din Bucureşti. După doi ani (1958), i s-a atribuit calitatea de membru titular al Academiei Române iar până la stingerea sa din viață (ianuarie 1980, București) și-a prezentat cercetările în cadrul a numeroase societăţi știinţifice internaţionale şi naţionale de hidrobiologie, limnologie, freatobiologie, speologie, ecologie etc.
Punctul comun al celor două personalități ale culturii și științei românești, Enescu – Motaș, pare să fi fost Sinaia. Vila “Luminiș” – casa construită de muzician la poalele Carpaților – este totodată locul unde se păstrează o lucrare de artă plastică semnată Constantin Motaș și datată 1944. Amator pasionat de pictură, el a realizat portretul compozitorului care poate fi și azi admirat pe unul dintre pereții sufrageriei vilei acestuia. Este o compoziție expresivă, în cărbune, ce îl imortalizează pe George Enescu la vârsta de 63 de ani. Activând ca director al Stațiunii Zoologice de la Sinaia în perioada 1940-1957, se presupune că C. Motaș ar fi fost musafirul lui George Enescu la Vila “Luminiș” în acest răstimp, lăsându-i ca amintire un portret finalizat cu doi ani înainte de plecarea definitivă din țară a maestrului.
Fig. 3 – Portret în cărbune semnat C. Motaș, 1944
În lipsa altor mărturii, un portret din 1944 și o telegramă din anul 1946 – ambele bunuri culturale din patrimoniul Muzeului Național “George Enescu” – atestă amiciția a doi academicieni importanți, Enescu-Motaș, leagă numele lor de orașul Sinaia, creând totodată o punte de legătură între reprezentanții muzicii și științei românești. Mai multe detalii sunt prezentate pe site-ul instituției la rubrica Obiectul lunii, pe care vă invităm să o urmăriți online.
Irina Nițu
Bibliografie:
S. CĂRAUŞU, D. CĂRĂUŞU, V. GHENCIU, Scrieri asupra vietii si operei profesorului Constantin Motas, în Studii și comunicări, revista științifică a Complexului Muzeal de Stiințele Naturii, Bacău, 1976, www.studiisicomunicaribacau.ro, accesat la 29 iunie 2020.
Academician Constantin C. Motaș, publicat pe site-ul official al familiei Motaș, familiamotas.ro, acesat la 29 iunie 2020.
Constantin Motaș, articol publicat pe site-ul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la adresa http://150.uaic.ro/personalitati/biologie/constantin-motas/?lang=en, accesată la 29 iunie 2020.
Dr. Constantin Motaș, articol publicat pe site-ul Muzeului Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, la adresa https://antipa.ro/personalitati/dr-constantin-motas/, accesată la 29 iunie 2020.