”Muzica oglindeşte toate misterioasele ondulaţii ale sufletului, fără putinţă de prefăcătorie.”
George Enescu
În cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, organizată anul acesta de Rețeaua Națională a Muzeelor, cu sprijinul Ministerului Culturii, Muzeul Național ”George Enescu” își așteaptă publicul la sediile sale din Sinaia și Tescani, în data de 17 mai 2025, între orele 10,00 – 18,00 (17,30 ultima intrare).
Vă așteptăm să ne vizitați la Sinaia, Casa Memorială „George Enescu” - Vila Luminiș , singura proprietate a maestrului, care a locuit aici împreună cu soția sa, Maria Cantacuzino Enescu, începând din anul 1926 și până la plecarea lor definitivă din țară, în 1946. Vila este un monument istoric realizat în stil neo-românesc în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Radu Dudescu și conform dorinței muzicianului. În perioadele dintre turneele sale în Europa şi America de Nord, Enescu a revenit periodic la Sinaia pentru a se dedica, cel puţin o lună pe an, creaţiei. În curtea vilei, la intrare, este amplasat un bust de marmură al compozitorului, realizat de sculptorul Ion Irimescu (1903-2005). Desenele Fortunei Brulez Mavromati (1893- 1989), realizate în 1946 și dăruite muzicianului de către artistă, fac parte din colecția Muzeului Național „George Enescu” și îmbogățesc expoziția permanentă a Casei Memoriale „George Enescu” din Sinaia.
La evenimentul special din data de 17 mai, alături de partenerii noștri, Colegiul Național de Muzică ”George Enescu” din București , vă invităm, începând cu ora 12,00 la un recital Cu Enescu la Enescu. Pe sunetele muzicii clasice, tinerii interpreți, sub îndrumarea dascălilor lor, vă propun o călătorie muzicală pe acorduri de pian, vioară și clarinet.
Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu - George Enescu” funcţionează în fostul conac al renumitei familii boiereşti Rosetti-Tescanu şi are statut de monument istoric. Edificiul a fost construit în 1880, într-un frumos parc, la 37 km de oraşul Bacău, în proximitatea satului Tescani. După întâlnirea Mariei Cantacuzino cu George Enescu, în 1907, marele muzician a venit aici deseori, lăsându-se inspirat de frumuseţea peisajului. De altfel, la Tescani a definitivat capodopera sa lirică, Oedipe, dedicată Marucăi. Din anul 2007, casa memorială din Tescani este secţie a Muzeului Naţional "George Enescu".
Aici are loc anual cel mai longeviv și consecvent atelier de creație din țară, Tabăra de pictură Tescani. Galeria "Ilie Boca" de la parterul Merăriei își deschide ușa pentru vizitatorii ce vor putea admira unele dintre cele mai valoroase lucrări din patrimoniul muzeului Enescu în expoziția "Tescani, loc binecuvântat"
Și pentru ca trecerea pe la Tescani să vă fie nu doar cu bucurie a ochilor, vă invităm de la ora 16, în salonul Oedipe al Conacului la un recital deosebit, realizat în parteneriat cu Asociația ”Cultura și viitorul” și dăruit nouă de Cvartetul „Avantgarde” - Teodor Radu, Alexandru Timilie, viori, Ilinca Sbanțu, violă, Ionuț Zamfir, violoncel - avându-l ca invitat pe Emil Stancu, prim oboi al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. În program, piese de Bernhard Crusell, Samuel Barber, Johann Wenzel Kalliwoda, Béla Bartók, Ennio Morricone, Astor Piazzolla.
În această zi specială vă așteptăm cu drag, la Sinaia și la Tescani, la o adevărată sărbătoare a artelor împreună, în spații încărcate de inspirație și magie, pe care le dorim prelungite firesc în sufletele dumneavoastră.
Intrare liberă pentru vizitare și participare la recitaluri.
Parteneri media ai evenimentului
Mai multe despre Noaptea Muzeelor 2025 găsiți aici.