Această ediție aniversară a Rencontres Musicales Enesco Paris (2014-2024) depășește traseul muzical franco-român și european tradițional pentru a omagia activitatea compozitorului în cei treizeci de ani de turnee și activitate didactică în Statele Unite. Pe parcursul celor patru concerte ale festivalului, se acordă un loc important muzicii marilor compozitori americani contemporani lui Enescu : Copland, Barber, Gershwin, Bernstein dar și creații ale compozitorilor de azi : Carol Robinson, Barney Johnson, Richard Festinger.
Rencontres Enesco Paris 2024 prezintă Expoziția Enescu și continentul nord-american, minuțios documentată și realizată de Muzeul Național George Enescu din București, care ilustrează această activitate prodigioasă și legăturile culturale create de George Enescu în Statele Unite, atât în calitate de compozitor, cât și ca interpret.
Festivalul Rencontres Enesco 2024 se desfășoară în patru locații de mare prestigiu :
Concursul Internațional de Canto Georges Enesco Paris 2024, ediția a XI-a, se va desfășura între 14 și 18 octombrie 2024, cu cele două secțiuni tradiționale, Tineri Cântăreți Profesioniști și Mari Amatori de Artă Vocală
Vineri, 18 octombrie, la Sala Colonne, are loc Finala Secțiunii Tineri cântăreți profesioniști, care va fi acompaniată de Orchestra Colonne sub bagheta dirijorului Pierre-Michel Durand și va fi prezentată de realizatorul TVR Marius Constantinescu.
Regulamentul Concursului propune participanților interpretarea a două lieduri de George Enescu, a unui lied de un compozitor român sau francez contemporan de după 1975, arii de operă din marele repertoriu liric, și de asemenea o arie de operă a unui compozitor contemporan, în finala acompaniată de orchestra Colonne.
Din creația românească, în finala cu orchestră, la alegerea candidaților, sunt propuse și două arii pentru mezzo- soprană din opera compozitoarei românce Alexandra Cherciu, Sfânta Ioana d’Arc.
Președintele juriului va fi JÉrÔme Gay, președintele Génération Opéra (asociație ce reunește Directorii tuturor teatrelor de operă din Franța) și al Concursului de Canto Voix Nouvelles
Din juriu vor face parte numeroase personalități ale vieții muzicale:
Sunt atribuite trei mari premii și numeroase premii speciale în valoare de 15000 €. Institutul Cultural Român acordă Marele Premiu Georges Enesco – 3000 euro.
De asemenea, vor fi acordate ca premii, invitații în concerte și spectacole ale instituțiilor muzicale partenere.
Organizatori: Association Noesis – Arts et Culture, Société Musicale Française Georges Enesco
Parteneri: Institutul Cultural Român , SEAM - Societatea de Editori și Autori de Muzică din Franța
Ambasada României în Franța
Automobile Club de France
Salle Cortot Paris
La Fondation des États-Unis Paris
Orchestra Colonne
Conservatoire Serge Rachmaninoff de Paris
Génération Opéra
Muzeul Național George Enescu București
Association Massenet Internationale
Opera Brașov
Théâtre Lyrichorégra 20
Operabase
Direcția Artistica: Alina PAVALACHE Tel. 0033 6 60 40 21 91
Consilier artistic: Henri NAFILYAN