Asociația REVIVART, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București implementează proiectul MACAM (Muzici și Afecte la Curțile Aristocrației Moldo-valahe), cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul este unul complex, pasionații de paleografie putând accesa ateliere gratuite, organizate de Asociația REVIVART și Universitatea Națională de Muzică din București sau explora repertoriile muzicale pe notație bizantină care reflectă mentalul și sentimentalul societății autohtone de acum două secole.
New Europe College - Institute for Advanced Studies găzduiește, în data de 21 mai, de la ora 18:00, un colocviu- recital intitulat "Muzici și afecte la curțile aristocrației moldo-valahe, la finalul epocii fanariote", ca activitate a proiectului MACAM.
Ca întotdeauna alături de partenerii săi, Muzeul Național ”George Enescu”este onorat să contribuie la acest eveniment prin prezentarea unei expoziții foto-documentare realizate de prof.univ.dr.habil. Nicolae Gheorghiță. Expoziția "Orient și Occident în muzicile saloanelor princiare și boierești din Principatele Române în secolul al XIX-lea" ilustrează practicile muzicale autohtone din secolul al XIX-lea și conexiunile acestora cu cele din Balcani, Europa Centrală și de Vest. Impresionează melanjul sonor care a caracterizat Țările Române în secolul al XIX-lea și eterogenitatea practicilor muzicale locale, evidențiind rolul acestora în construcția unei identități sociale și culturale a elitelor din Valahia și Moldova, în contextul trecerii societății românești de la cutumele orientale la cele specifice Europei Occidentale.
Panourile expoziției – Dansuri și formații tradiționale, Soliști și formații tradiționale, Baluri și serate, Formații și soliști de muzică occidentală, Repertorii – cuprind documente și fotografii selecționate și puse la dispoziție de prof.univ.dr.habil. Nicolae Gheorghiță și măiestrit aranjate în pagină de graficianul Oana Carianopol.
In cadrul evenimentului din 21 mai, la New Europe College, în ”decorul” asigurat de panourile expoziției, participanții se vor delecta cu repertorii de lume interpretate de formația Trei Parale, sub coordonarea lui Florin Iordan, și cu muzici pentru pian care se cântau în saloanele domnești și boierești din Principatele Române, în interpretarea pianistului Marius Boldea.
Momentele artistice vor alterna cu discuții despre mentalul, sentimentalul și gustul muzical de acum două secole, la care vor lua parte domnul prorector al UNMB, prof.univ.dr.habil. Nicolae Gheorghiță, CS I dr. Constanța Vintilă de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române și CS III dr. Cătălin Cernătescu, coordonatorul proiectului cultural.
Împreună cu partenerii săi, Muzeul Național ”George Enescu” mulțumește pentru generoasa găzduire a expoziției sale doamnei rector al New Europe College, prof.univ.dr. dr.h.c. Valentina Sandu-Dediu.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.