Aflat la cea de-a IX-a ediție, Festivalul Internațional ”Sabin Pautza” de la Reșița s-a desfșurat în perioada 26-30 octombrie 2022 și a pus la dispoziția iubitorilor de muzică și arte o serie de evenimente diverse: lansări de carte (Sabin Pautza, Florian Lungu), expoziții de pictură (”Giftig-Toxic” – Bogdan Piperiu, Germania), de grafică (”George Enescu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial” – Muzeul Național „George Enescu”, București, realizatori: cercet. dr. Irina Nițu, muzeograf dr. Adina Sibianu, grafica – Horia Nițu), expoziția documentară ”Sabin Pautza, Who's Who in Music”, recitaluri camerale (”Sabin Pautza, sensibil”: Sorin Petrescu – pian, Laura Ristić Roman – vioară, Marko Ristić – acordeon), vocal-instrumentale (”Sabin Pautza și bănățenii”: arii din opere în interpretarea basului Marius Goșa, sopranei Ana-Maria Stănoaia și a pianistului Rareș Păltineanu – Opera din Timișoara; recital de lieduri pe versurile unor poeți reșițeni coordonat de prof. Adina Covaci, Timișoara) ș.a, ce au reunit de-a lungul celor 5 zile de festival tineri interpreți, soliști consacrați, critici de artă, muzicologi, artiști și un public fidel într-o serie de evenimente în care și-au găsit locul atât arta plastică, jazz-ul, muzica ușoară, opera, muzica clasică și cea contemporană.
Toate evenimentele din festival se datorează Societății pentru Cultură ”Metarsis” din Reșița reprezentată de Camelia Duca și Lucian Duca, cu sprijinul a numeroși parteneri cooptați în organizare. Scopul festivalului este acela de a-l omagia pe muzicianul Sabin Pautza, compozitor și dirijor cu o semnificativă carieră desfășurată în țară, dar mai ales peste hotare (SUA), care impulsionează constant prin prezența sa viața artistică din orașul de pe Bârzava.
Concursul Internațional ”Sabin Pautza” – parte din festival, se adresează atât tinerilor pianiști, cât și compozitori. În ediția din acest an, a VIII-a (cea din 2020 neputându-se desfășura din cauza pandemiei), juriul competiției – Sabin Pautza – președinte onorific, Daniel Goiți – pianist concertist, profesor univ, dr. (Cluj), muzicologii Florian Lungu, Irina Nițu – București și Carina Pristavu – inspector general al jud. Caraș Severin – au acordat, în cadrul festivității de premiere următoarele distincții:
PIAN
COMPOZIȚIE
Conform tradiției, gala laureaților a fost încheiată de câștigătorul Marelui Premiu de anul trecut, Antoniu Nagy, student la Academia de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj (prof. univ. dr. Daniel Goiți), care a interpretat, alături de Orchestra filarmonică din Arad, Concertul pentru pian în la minor, op. 54, de Robert Schumann, dirijor Andreas Schein.
Recitalurile și concursul s-au desfășurat în Sala ”Lira” a Licelui de Arte, la Muzeul Banatului Montan precum și la Biblioteca germană ”Alexander Tietz” din Reșița.
Felicitări tuturor, mulțumiri organizatorilor și succes viitorilor concurenți! Anul 2023 va marca o ediție jubiliară – 10 ani de FISP, în cadrul căruia, concursul de pian și compoziție, ”mai mic” cu un an, dorește să reunească un număr cât mai mare de participanți.