În aceste timpuri brutale și materiale, nu se poate îndestul încuraja arta și gândirea pură, pentru a ridica din nou omenirea la nivelul ce-o face superioară celorlalte specii de vietăți.
(George Enescu, 1936)
Anul acesta se împlinesc 14 ani de când, prin legea nr.247/05.12.2011, ziua de 9 martie a fost declarată „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989” în România, marcată la nivel național de Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici. În această zi, toate gândurile noastre merg către foștii deținuți politic, cei care au suferit în închisorile comuniste pentru „crima” de a se opune regimului și de a-și apăra valorile, idealurile, credința.Gulagul românesc a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, epurarea intelectualităţii anti-regim, încarcerarea a numeroase persoane din toate categoriile sociale, grea lovitură dată societății românești, cu efecte profunde, care se resimt din plin și astăzi.
Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța și Muzeul Național ”George Enescu” organizează - cu sprijinul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității - un eveniment dedicat memoriei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, duminică, 9 martie 2025, începând cu ora 11,30 la sediul Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța, str. Prelungirea Liliacului nr.1-3.
Intitulat sugestiv UMBRELE REPRESIUNII REGIMULUI COMUNIST, evenimentul de la Constanța își propune să readucă în atenția publicului, în special elevi, studenți, militari câteva repere semnificative din istoria militară și cultura noastră națională și să onoreze amintirea celor care au suferit în timpul regimului comunist.
Întrucât anul acesta ziua de 9 martie cade în Duminica Ortodoxiei, prima duminică din Postul Sfintelor Paști, evenimentul va debuta la Capela Militară „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – III”, situată în incinta Comandamentului Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești” din Constanţa, unde, la ora 11,30 va avea loc o slujbă de pomenire săvârșită de preoții civili și militari ai capelei.
După slujbă, la sediul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”-Filiala Constanța va continua programul comemorativ cu invitarea celor care au au trecut prin închisorile și lagărele comuniste sau membri ai familiilor lor și a publicului la vernisajul expoziției fotodocumentare a Muzeului Național ”George Enescu” Muzicieni români în arhivele fostei Securități păstrată de C.N.S.A.S, realizată de dr. Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu.
Alcătuită dintr-o selecție de panouri care provin din seria expozițiilor Muzicieni în Arhiva C.N.S.A.S., realizate de cercetătoarea Ioana Raluca Voicu, prezenta expoziție aduce în fața publicului documente neobișnuite pentru vizitatori: note informative, rapoarte, hotărâri judecătorești, scrisori care au fost oprite să ajungă la destinatari, fotografii de filaj etc.
Desigur, vizitatorii expoziției vor fi impresionați de cele trei panouri dedicate lui George Enescu, ce cuprind documente din dosarul instrumentat pe numele lui de S.I.E. Vor fi surprinși să citească declarația sa prin care a admis, în 1946, „ca omagiu pentru M.S. Regele Mihai I și în semn de dragoste pentru țărănimea noastră” să figureze „pe lista deputaților fără de partid” și nu pe cea a Blocului Partidelor Democratice, așa cum a pretins propaganda regimului, timp de decenii.
Autoarea expoziției își propune – prin demersul întreprins - nu doar să aducă elemente noi biografiilor muzicienilor asupra cărora s-a aplecat cercetarea sa, ci să-i omagieze și ca oameni care au găsit calea afirmării artei lor, fără a face compromisuri, unii dintre ei cu mari sacrificii personale.
Documentele prezente în expoziție sunt însoțite de fotografii, care provin din fondul Muzeului Național ”George Enescu”, folosite de designerul expoziției, Oana Carianopol, pentru a configura cadrele generale pe care au fost etalate documentele.
Despre activitatea de urmărire a artiștilor români va susține o prezentare doctor Daniela Laura Cornea, membră a Colegiului Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.).
Momentul următor, sugestiv și copleșitor intitulat Mărturii din infern va aduce în fața celor prezenți evocări ale dobrogenilor care au traversat infernul: Mirel Marin Stănescu și Merla Stănescu, Ion și Ioana Lepindea, Ion C. Theodorescu Valahu, Horia Macellariu (prezintă Cristian Crăciun), Horia Agarici (prezintă muzeograf dr. Mariana Păvăloiu), Negip Hagi Fazîl și Sultan Fazîl... Povești cutremurătoare, destine înăbușite.
Aceste emoționante evocări vor fi urmate de Închinare, omagiu adus în numele publicului de artiștii lirici Gabriela Dobre, mezzosoprană și Iulian Bratu, tenor, membri ai Asociației Culturale ”Artiștii dobrogeni”.
Găzduită la sediul Muzeului Militar Național ”Regele Ferdinand I”- Filiala Constanța, din str. Prelungirea Liliacului, nr. 1-3, expoziția este deschisă publicului până pe data de 30 mai.
Capela Militară „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – III”
Grupul „Sfinții Închisorilor”
Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (AMVVD)
Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”
Fundația „Metafora” Constanța
Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Constanța
Asociația Culturală „Artiști Dobrogeni”.
Radio România
Lumina Cuvântului
Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța 0723188154, www.muzeulmilitar.ro/constanta
Muzeul Național ”George Enescu”: 0745479654; www.georgeenescu.ro