Simfonia nr. 1 în re minor „de școală” de George Enescu va avea premiera absolută la Cluj-Napoca, cu sprijinul Muzeului Național „George Enescu”, partener care a pus la dispoziție materialul de orchestră din patrimoniul propriu.
Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania’’
Mihnea Ignat - dirijor
Mihai Diaconescu - pian
Bedřich Smetana
Vltava (Moldau)
Nicolae Kirculescu
Moment muzical
George Enescu
Concertul pentru pian
Simfonia de școală nr. 1 în re minor
Simfonia de școală nr. 1 în re minor de George Enescu a fost terminată în 1895, în primul an de studii la Conservatorul din Paris.
Despre această lucrare, compozitorul și profesorul Charles Koechlin afirma că „este cu totul remarcabilă, dovedind un extraordinar simț al dezvoltării”.
„Ceea ce frapează în această operă precoce este tocmai rotunjimea formei, echilibrul și siguranța tehnică. Dacă personalitatea autorului nu se reliefează încă suficient și tiparele convenționale ca și influențele (Schumann și mai ales Brahms) sunt evidente, ele sunt inerente vârstei, etapei de formare ce începe cu această simfonie. Umbra lui Brahms, „zeul adorației mele tinerești” cum îl numește Enescu, plutește protectoare asupra partiturii.” (George Enescu – Monografie, Coordonator Mircea Voicana, Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1971, pag. 146)
„Un tânăr având ambiția de a scrie simfonii nu ar fi putut face o alegere mai fericită decât mine, deoarece de la Brahms poate învăța cum să îmbine integritatea clasică a formei cu cea mai desăvârșită libertate și mobilitate a expresiei, fără a stânjeni cu nimic spontaneitatea exprimării.” (George Enescu, citat dintr-un program de sală al Orchestrei Simfonice din Chicago, stagiunea 1931 - 1932)
Simfonia I în re minor este singura dintre lucrările de școală pe care compozitorul, ajuns la maturitate artistică, a dirijat-o în primă audiție la Ateneul Român din București, în data de 25 februarie 1934.
Adina Sibianu, Muzeul Național „George Enescu”