Vă invităm să vă înscrieți până pe 8 septembrie 14 septembrie 2024 completând formularul de înscriere.
Cea de-a 11-a ediție a Concursului Internațional de Canto 2024 se va desfășura în cadrul Rencontres Musicales Enesco 2024, între 14 și 18 octombrie 2024.
Secțiunea Tineri cântăreți profesioniști se va desfășura astfel:
Secțiunea Mari amatori de artă vocală se va desfășura joi, 18 octombrie în sala de concerte a Conservatorului Serge Rachmaninoff Paris.
Regulamentul Concursului propune participanților interpretarea a două lieduri de George Enescu, a unui lied de un compozitor român sau francez contemporan (după 1975), arii de operă din marele repertoriu liric și, de asemenea, o arie de operă a unui compozitor contemporan, în finala acompaniată de orchestra Colonne.
Din creația românească, în finala cu orchestră, la alegerea candidaților, sunt propuse și două arii pentru mezzo- soprană din opera compozitoarei românce Alexandra Cherciu, Sfânta Ioana d’Arc.
Din 2021 este stabilit un parteneriat între Concursul Internațional de Canto Georges Enesco Paris- Rencontres Musicales ENESCO- PARIS și Festivalul și Concursul Internațional George Enescu - București, care constă în invitarea reciprocă a câte unui laureat care să participe la un recital sau concert din cadrul festivalurilor respective.
Muzeul Național ”George Enescu”, partener de tradiție al evenimentului, va prezenta expoziția fotodocumentară George Enescu pe continentul american. Realizată de cercetător dr. Irina Nițu și grafician Horia Nițu, expoziția își propune reconstituirea selectivă a prodigioasei activități muzicale desfășurată de artistul român pe continentul american, în perioada 1923-1950, aducând în prim-plan concertele și recitalurile susținute de acesta în multiplele ipostaze: compozitor, violonist, dirijor și pianist.
JURIU
Președintele juriului va fi JÉrÔme Gay, președintele Génération Opéra (asociație ce reunește Directorii tuturor teatrelor de operă din Franța) și al Concursului de canto Voix Nouvelles
Din juriu vor face parte personalități ale vieții muzicale:
- LEONTINA VADUVA, artistă lirică și profesor la HEMU Lausanne și Conservatorul Debussy Paris
- Mihai Irimia, Director al Operei din Brasov,
- Hervé Oléon, Vicepreședinte al Association Massenet International
- BETTINA BRENTANO, Directoare a agenției de impresariat ADAGIO ARTISTS
- MICHEL WOLKOWITSKY, Director general al Festivalului de la Abbaye de Silvanès
- LUDMILA TALIKOVA, Directoare de Casting la Opera din Bordeaux
- LILIANA NICHITEANU, artistă lirică, solistă la Opera din Zürich
- HENRI NAFILYAN, compozitor, membru al Consiliului de administrație SEAM
- Sylvie Valayre - artistă lirică, Profesoară la Ecole Normale de Musique Alfred Cortot Paris
PREMII
Sunt atribuite trei mari premii și numeroase premii speciale, în valoare de 15000 €.
Institutul Cultural Român acordă Marele Premiu Georges Enesco – 3000 euro.
De asemenea, vor fi acordate invitații la concerte și spectacole din partea instituțiilor muzicale partenere.
Rencontres Musicales Enesco- Concursul Internațional de Canto Georges Enesco Paris se desfășoară cu susținerea Institutului Cultural Român și cu susținerea Societății de Editori și Autori de Muzică din Franța (SEAM) și în partenariat cu alte instituții de cultură.
Direcția Artistica: Alina PAVALACHE Tel. 0033 6 60 40 21 91
Consilier artistic : Henri NAFILYAN