In cadrul proiectului Viorile lui Enescu la Palat, Muzeul Național George Enescu prezintă în 24 și 25 iulie recitaluri ONLINE pe instrumentele muzicianului. Am ales ziua de 24 iulie pentru a marca data la care George Enescu a absolvit, cu premiul I, clasa de vioară a Conservatorului din Paris (1899).
Vineri 24 iulie ora 18 recital Simina Croitoru și Gabriel Croitoru care cântă pe viorile Paul Kaul (modelul 1, 1930) și, respectiv, Guarnieri Catedrala (1731).
Sâmbătă 25 iulie ora 12 recital Raluca Stratulat, care cântă pe vioara Paul Kaul (modelul 2, 1931).
Johann Sebastian Bach - Chaconne
Partita a II-a pentru vioară solo în Re minor
Louis Spohr - Duo concertant nr. 2 pentru două viori, partea I
Louis Spohr - Duo concertant nr. 2 pentru două viori, partea III
Charles de Bériot - Duo concertant nr. 1, în sol minor, op. 57 - partea I
Johan Halvorsen - Capriciu de concert pe teme norvegiene
Ați știut că virtuozul violonist George Enescu a fost și un pasionat colecționar de instrumente, de colecție restrânsă? Ați aflat până astăzi, pe câte viori a cântat marele nostru interpret de-a lungul carierei sale de peste o jumătate de veac? Vă vine să credeți că posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731 și a cântat chiar pe viorile românești Știrbulescu (1922) și Macarie (1915)? Ați auzit vreodată ca un lutier (Paul Kaul din Franța) să construiască o vioară personalizată, pornind de la dimensiunile mâinii stângi a destinatarului instrumentului? Iată la câte întrebări răspunde expoziția Viorile lui George Enescu, organizată de Muzeul Național „George Enescu”, după șase decenii de investigații în arhivele și colecțiile românești și străine.