Recital cameral "Capodopere enesciene"

Miercuri, 16 mai 2018, ora 18:00

Aula Palatului Cantacuzino

Capodopere enesciene

Suita “Impresii din copilărie” pentru vioară și pian, op. 28

Lăutar – Bătrânul cerșetor – Pârâiaș în fund de grădină – Pasăre în colivie și cuc în perete – Cântec de leagăn – Greier – Luna prin geam – Vântul în horn – Furtună afară în noapte – Răsare soarele

Sonata nr. 3 op. 25 pentru pian și vioară în la minor – “ În caracter popular românesc”

1. Moderato malinconico
2. Andante sostenuto e misterioso
3. Allegro con brio, ma non troppo mosso - Molto Meno, Mosso, Largamente

DARYA VARLAMOVA - vioară, JONATHAN ZYDEK - pian

 

DARYA VARLAMOVA s-a născut la Minsk (Belarus) într-o familie de muzicieni profesioniști; și-a început educația muzicală în Trio: mama - pianistă, tatăl - violoncelist. La 6 ani este admisă în “Școala specială pentru copii supradotați din Minsk“, la clasa prof. Eduard Kuchinsky. Debutul concertistic a urmat firesc cu Orchestra de cameră, apoi, în 2006, cu Filarmonica din Minsk. De asemenea, participarea la concursurile internaționale a început   la 12 ani prin obținerea Premiului

I. la Concursul Internațional de vioară “Yosef Muzika“ din Cehia. Au urmat Premii I. în Lituania, la Con-cursul Internațional de vioară “Balys Avarionas“, apoi la Concursul Internațional de vioară “Cornelia Bronzetti“ de la Câmpina. Darya Varlamova a cântat cu orchestra și în formații camerale în Belarus, Germania, Brazilia, Elveția, atât în concerte obișnuite, cât și în cadrul Festivalurilor internaționale, situându-se în elita tinerilor violoniști europeni. În București, a concertat la Ateneul Român – Sala mică, în cadrul “Concertelor de marți“, împreună cu mama ei, pianista Zhanna Varlamova, dar și cu Jonathan Zydek, în programe preluate și difuzate integral de Radio România. Din 2011 Darya Varlamova și-a continuat desăvârșirea muzicală și violonistică în Germania, la Hamburg, Essen și Berlin, cu profesorii Boris Garlitsky, Ulf Wallin, Evgueni Sinaiski, Liana Isakadze, în prezent și prin cursurile de Duo cameral împreună cu Jonathan Zydek. Ea a obținut prin concurs burse de studiu de la Rotary Club, Zonta Club, TONALI, Yehudi Menuhin-Live-Music și a cântat în orchestră de cameră, ca solist cu orchestra și în formații camerale în săli de concert de pe mai multe meridiane (Filarmonica din Berlin, Musikverein Viena, Sao Paolo). În prezent pregătește un CD de Diplomă cu Prokofiev, Schubert și Enescu. Împreună cu Jonathan Zydek s-a calificat în finala Concursului German de Duo/2017. Cântă pe o vioară Antonio Gragnani din 1782.

Jonathan Zydek JONATHAN ZYDEK, născut în Rudesheim am Rhein – Germania, și-a început studiul pianului sub îndrumarea tatălui său, prof. Damian Zydek. Din 2011 studiază la Folkwang Uni-versität der Künste Essen, iar masteratul “Professional Performance“ îl continuă din 2015 cu prof. Till Engel. Studiile universitare de bază au fost absolvite cu Diplomă de merit. Multiplu bursier al “Lions Essen Club Werethina“ din Duisburg, bursier “Yehudi Menuhian“ și laureat al unor concursuri pentru tineri soliști, precum “Virtuosen von Morgen“, “High Potential Classix“, a primit și Premiul I. de promovare a firmei “Steinway Düsseldorf“.

Jonathan Zydek a concertat cu orchestrele Filarmonice din Essen, Duisburg “Beethovenhalle Bonn” și Camerata Berlin; el este și laureat al Concursului “Beethoven – Bonn 2017“. Dezvoltarea sa artistică a beneficiat de îndrumarea și parteneriatul artistic al unor mari soliști pianiști și profesori, printre care Paul Badura-Skoda, Dmitri Bash-kirov, Andreas Reiner și Willem Brons. De asemenea, este invitat ca solist cu orchestra sau ca membru în formații de cameră la festivaluri precum “Klavierfestival Ruhr“ și  “Sandstein und Musik“.