Enescu, Lipatti, Toduță de Ziua Culturii Naționale

Luni, 15 ianuarie 2017, ora 18:00

Palatul Cantacuzino din Bucureşti

Zilele Culturii Naționale
Muzeul Național „George Enescu” din București
Asociația Ars Ventus
Bucharest Winds Ensemble

RECITAL CAMERAL ENESCU, LIPATTI, TODUȚĂ – repere în componistica românească

Își dau concursul:
ȘTEFAN DIACONU - flaut
MĂDĂLINA DĂNILĂ - pian
VALENTIN GHITA - oboi
IULIAN OCHESCU - pian

Prezintă compozitoarea Carmen Maria Cârneci

 

Ziua Culturii Nationale la muzeul George Enescu Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie-versuri Mihai Eminescu, Recita actorul Mihai Niculescu

Posted by Nella MN on 15 Ianuarie 2018

 

Imagini de la eveniment:

 

PROGRAM

George ENESCU – Pavana din Suita pentru pian op. 10 în re major (Iulian Ochescu)

Sigismund TODUȚĂ – Sonata pentru oboi și pian (Valentin Ghita, Mădălina Dănilă)

Dinu LIPATTI – Introducere și Allegro pentru flaut solo (Ștefan Diaconu)

Dinu LIPATTI – Sonata romantică pentru pian (Mădălina Dănilă)

Sigismund TODUȚĂ – Sonata pentru flaut și pian (Ștefan Diaconu, Iulian Ochescu)

George ENESCU – Bourée din Suita pentru pian op. 10  în re major (Iulian Ochescu)

Valentin Ghita a studiat oboiul cu Florin Ionoaia la Universitatea Națională de Muzică București, de asemeni cu Firuța Mesaroș și Aurel Marc la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Este laureat de cinci ori cu premiul I. la concursurile naţionale de oboi. În calitate de solist a colaborat cu Filarmonica Națională din Chișinău, Orchestra Naţională Radio și Orchestra de cameră Radio din București, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, filarmonicile din Pitești, Botoșani și Târgoviște, Orchestra de cameră “Napoca”, Orchestra de cameră din Focșani, Camerata Lanto Arte. A fost invitat să concerteze ca oboist principal în Orchestra Română de Tineret, Neue Internationale Philharmonie, Mozart Kammerphilarmonie, Bombay Chamber Orchestra, Camerata Regală şi ansamblul de muzică contemporană PROFIL ș.a. Pasionat de muzica de cameră, concertează frecvent cu BUCHAREST WINDS, ansamblu de suflători pe care l-a fondat în 2013. Preocupat şi de muzica modernă, a interpretat în numeroase concerte lucrări din repertoriul contemporan pentru oboi ca membru al ansamblurilor Sonomania şi devotioModerna. Valentin Ghita este din 2009 oboist principal al Orchestrei Naţionale Radio.  

Ştefan Diaconu a studiat flautul (clasa prof. Ion Bogdan Ștefănescu) și dirijat-orchestră (clasa prof. Petru Andriesei) la Universitatea Națională de Muzică București. Anul trecut a absolvit programul de masterat în cadrul Academiei Regale de Muzică din Copenhaga, unde recent a obținut și Premiul II. la secțiunea muzică de cameră. Colaborează cu orchestre de stat sau private din România și din străinătate, atât ca membru al acestora cât și ca solist, dintre acestea amintim Royal Danish Orchestra - Copenhaga, Copenhagen Philharmonic, Orchestra simfonică din Norckhoping (Suedia), Filarmonica bucureșteană, Orchestra Națională Radio, Camerata Regală, orchestrele de tineret din Danemarca și din România. Apare ca solist cu Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica din Gorzow (Polonia) și Filarmonica “George Enescu”, București, afirmându-se și în zona muzicii contemporane prin cola-borările cu ansamblurile Profil, Archaeus, Icon Arts, Bucharest Winds Ensemble, Sonomania, devotioModerna, împreună cu care realizează și înregistrări notabile. A înfiinţat cvintetul de suflători Aeros şi sextetul de flaute Silver Sound. Ștefan Diaconu cântă pe un flaut Muramatsu de aur 9k.

Mădălina Dănilă a absolvit Liceul de Artă din Brăila (clasa prof. Galina Matkovskaia), ulterior obține diplomele de licență și master la Universitatea Națională de Muzică București, unde i-a avut ca mentori, printre alții, pe profesorii universitari Sandu Sandrin și Șerban-Dimitrie Soreanu, și unde în prezent este doctorand în anul III.Pianista are în palmares o serie de premii naționale și internaționale, dintre care amintim Premiul I. și Premiul Special „J. S. Bach” la Pro Piano (București, 2008), Premiul II. la Concours Musical de France (Marsilia, 2006, 2005), Premiul III. la Concursul internațional “Albert Roussel” (Sofia, 2014), Premiul Special la Concursul internațional Societá Umanitaria / Muzică de Cameră (Milano, 2011), Premiul I., Premiul special “Maria Fotino” și Premiul “George Enescu” - pentru interpretarea opusului enescian Sonata în fa# minor - la concursul “Mihail Jora” (București, 2015). Ea a susținut numeroase recitaluri solo și camerale găzduite – printre altele – de Sala Studio a Ateneului Român, de Institutul Cultural Francez și Institutul Cultural Maghiar din Capitală, precum și de Institutul Cultural Român de la Paris și Berlin.

Iulian Ochescu a absolvit Colegiul Național de Muzică “George Enescu”, (clasa de pian prof. Gabriela Enășescu), fiind în prezent student al Universității Naționale de Muzică București (clasa Prof.univ.dr. Dana Borșan). Este câștigător a peste douăzeci de premii la concursuri naționale și internaționale. Participă la cursuri de măiestrie conduse de pianiști de renume, precum Justus Frantz, Andrei Gavrilov, Dan Grigore, Diana Ketler ș.a. Apare ca solist alături de Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii “Ion Dumitrescu” ș.a. A susținut recitaluri camerale, printre care cele din Festivalul Internațional “George Enescu” - alături de violonistul Erzhan Kulibaev, sau Festivalul „Aurora Chamber Music” din Suedia - alături de violistul Alexander Zemtsov. A participat ca bursier la Academia ICon Arts Roma 2015 și la Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo. Realizează înregistrări pentru posturile naționale de radio și TVR. Este membru al Ludens Piano Trio, al Orchestrei Române de Tineret și al ansamblului Violoncellissimo. În 2016 a fost acompaniator oficial al Concursului internațional “George Enescu” și a susținut o serie de concerte și cursuri de măiestrie la Hanoi și Ho Chi Minh City.

Coordonare Stagiune MNGE: Dr. CARMEN CÂRNECI