Lansarea volumului "George Enescu - Muzicianul de geniu în imagini"

Joi, 26 octombrie 2017, ora 18:00

Palatul Cantacuzino

PROGRAM

  • George EnescuBouree din Suita nr. 3, op. 10 pentru pian solo
  • Constantin DimitrescuSerenada Română pentru violoncel și pian
  • George EnescuBalada pentru vioară si pian
  • Paul ConstantinescuCântec vechi pentru violoncel și pian
  • Béla BartókȘase dansuri românesti pentru vioară și pian
  • George EnescuSerenade lointaine pentru vioară, violoncel și pian

Imagini de la eveniment:

 

Muzeul Naţional "George Enescu" păstrează unele dintre cele mai de preţ viori ce au răsunat sub arcuşul maestrului George Enescu, donate statului român de către soţia muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odată cu înfiinţarea muzeului, în 1956.

Denumită Catedrala, vioara Guarnerius este foarte valoroasă. Fabricată în anul 1731 de Giuseppe GUARNERI (1698-1744), cunoscut şi sub numele del Gesù, unul dintre cei mai însemnaţi lutieri cremonezi, vioara poartă inscripţia celebrului ei făuritor: ”Guarnerius fecit / Cremonae anno 1731(?) – IHS.”

George Enescu se înscrie, astfel, alături de Niccolò Paganini, Joseph Joachim, Henri Vieuxtemps, Eugène Ysaÿe, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Yehudi Menuhin, Henryk Szeryng, în galeria marilor violonişti care, într-un moment al carierei lor, au deţinut un exemplar del Gesù.

Cu peste 1.000 de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, este un muzician cu o extrem de bogată prezență în viata muzicală, în tripla postură de solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, membru (vioara I) al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca și profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, printre care London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia”, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon. A fost aplaudat în recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China și SUA.

Gabriel Croitoru cântă, din 2008, pe vioara ce a apartinut marelui compozitor și care este în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu“, vioara Guarneri del Gesù, datată 1731.

Începând din 2011 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).

Născut pe 30 septembrie 1956 la Vidra-Ilfov, violoncelistul Marin Cazacu a studiat la Liceul de muzică ”Dinu Lipatti” apoi la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”din București cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costineşti şi Sinaia. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii ”George Enescu” şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori: Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson. A apărut în diverse formaţii camerale alături de artişti prestigioşi precum Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin şi ca membru al trioului ”Pro Arte” (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii ”George Enescu”) şi colaborator al cvartetului ”Voces”. Numele său a figurat adesea pe afişele unor festivaluri importante din Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneţia etc.

Începând cu 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În 1998 a fondat cvartetul ”Cellissimo” - împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu -, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de 8 până la 12 violoncele în formaţia ”Violoncellissimo”.

În 1999, Marin Cazacu a înfiinţat Festivalul Internaţional ”Enescu şi muzica lumii” de la Sinaia. Pretutindeni apariţiile sale au fost comentate entuziast de public şi de presă. De-a lungul timpului a fost distins cu numeroase premii, printre acestea aflându-se şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României în anul 2004.

Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).

Pianistul Iulian Ochescu este născut în 1993 la Bucureşti și s-a dedicat muzicii clasice urmând cursurile Colegiului Național de Muzică “George Enescu” și ale Universității Naționale de Muzică din București. Este membru al grupului ”Ludens Piano Trio” și a susținut, până la această vârstă, numeroase turnee atât în țară cât și peste hotare.

”Ludens Piano Trio” a fost fondat în anul 2015 de tinerii muzicieni Ella Bokor — violoncel, Rafael Butaru — vioară și Iulian Ochescu — pian, pe care îi unește dorința de a atinge un înalt nivel de performanță și profesionalism. Dezvoltarea lor ca indivizi în arta interpretării definește calitatea trio-ului, experiența lor în această formulă fiind confirmată în concertele camerale susținute la Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo edițiile X și XI, Ateneul Român, International Chamber Music Festival Plovdiv 2016, Filarmonica Banatul din Timișoara, Magna Curia Festival și Universitatea Națională de Muzică din București. În luna octombrie a anului 2015 ”Ludens Piano Trio” a obținut premiul al II-lea la Plovdiv International Chamber Music Competition.

Pianistul Iulian Ochescu este câștigător al numeroase premii naționale și internaționale: Premiul I, Premiul “J. S. Bach” și Marele Premiu la concursul internațional “Millenium Piano”, Premiul I la Concursul Internațional “Pro Piano-Romania International Competition”, Premiul al II-lea la “Vienna International Piano Competition - Panmusica Austria”, Premiul al III lea la Concursul ”Drumul spre celebritate”.

Este invitat în festivaluri precum Aurora Chamber Music Festival, isaFestival și SoNoRo. A concertat ca solist alături de Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii ''Ion Dumitrescu'', iar în 2016 a fost numit acompaniator oficial al Concursului internațional ''George Enescu'' și a susținut cursuri în universitățile de muzică din Vietnam.