Competiția are ca obiective principale stimularea și încurajarea creativității tinerilor muzicieni, precum și promovarea creațiilor participante în concurs printr-un recital organizat la Casa memorială „George Enescu” din Sinaia. „Opus 1” simbolizează începuturi: de la idee muzicală la compoziție finită, de la trăire interioară la mesaj către public.
Organistul Eduard Antal: ”Pentru noi, a cânta pe această scenă reprezintă o imensă onoare și o responsabilitate pe măsură. Acest concert de orgă la patru mâini ne oferă ocazia de a ne conecta cu o moștenire muzicală ce se întinde pe mai bine de un secol, într-un spațiu în care marii muzicieni ai lumii și-au lăsat pe scenă o parte din sufletul lor.” Organiștii Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici, care au susținut în această vară concerte în opt catedrale și biserici din România, în Turneul Național ”Orgile României”, vor susține un concert extraordinar la patru mâini pe Regina Instrumentelor de la Ateneul Român din București.
Muzeul Național ”George Enescu” și Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” prezintă publicului expoziția foto-documentară „George Enescu. Portrete”.
CLAUDIA CODREANU – mezzo-soprană / INNA ONCESCU - pian
Muzeul Național ”George Enescu” pune la dispoziția turneului național Vioara lui Enescu patru dintre viorile care i-au aparținut muzicianului, instrumente de patrimoniu, clasate în categoria Tezaur, aflate în administrarea sa.
Împreună cu Artexim, organizatorul Concursului Internațional ”George Enescu”, muzeul care poartă numele compozitorului și Institutul Cultural Român prezintă publicului din Madrid expoziția foto-documentară „Retrospectiva Concursului Internațional "George Enescu”.
Sopranos - recitalul sopranelor Juliana Wells, Raluca Anghel, Bianca Vlad, Ana Udrea La pian: Ioana Cojuharov-Găină
„Criteriile lui Enescu întru stabilirea catalogului creației sale purtând numere de opus ne apar uneori neclare. Există, constatăm, lucrări nu extrem de importante care au intrat în numerotarea definitivă, după cum întâlnim și lucrări de certă greutate artistică necuprinse în această serie oficializată.
Un nou concert simfonic de excepție la Filarmonica Ploiești, joi, 21 noiembrie 2024, de la ora 19:00, pe scena sălii “Ion Baciu”.
Conferința se va desfășura în datele de 28, 29 și 30 noiembrie, la sala Auditorium a UNMB, corpul Mediatecă. Atașat se află afișul conferinței, rezumatele prezentărilor, precum și biografiile cercetătorilor.
Simfonia nr. 1 în re minor „de școală” de George Enescu va avea premiera absolută la Cluj-Napoca, cu sprijinul Muzeului Național „George Enescu”, partener care a pus la dispoziție materialul de orchestră din patrimoniul propriu.
„Oedipe se situează la nivelul celor mai înalte culmi ale artei lirice” afirma compozitorul Arthur Honegger despre capodopera enesciană în Le Figaro littéraire, imediat după dispariţia muzicianului român.
Își dau concursul tineri pianiști, laureați ai Concursului de ”MUZICĂ ROMÂNEASCĂ”, ediția a VII-a, 2024 din: București, Cluj-Napoca, Galați, Giurgiu, Tulcea: Catargiu Teodora, Catargiu Emilia, Cristea Ioana, Teodorescu Efremia, Chiriac Călin, Teodorescu Anastasia, Măgirescu Clara,Mardare Carolina, Mocanu Elisa, Constantinescu Robert, Mardare Victor, Anghelina Maria, Șerb Maria Alice,Timiș Mara, Nicolaev Iulia, Bodea Maya Flavia.