Vineri 15 septembrie 2017, orele 18.00, va avea loc, în Aula Palatului Cantacuzino a Muzeului Național „George Enescu”, evenimentul muzical “Pe urmele maeștrilor” care dorește să reînvie neprețuita amintire a celor doi muzicieni de geniu George Enescu și Dinu Lipatti și a concertelor pe care aceștia obișnuiau să le susțină împreună.
Evenimentul cuprinde lansarea pe CD a compoziției originale Suita nr. 1 în mi minor pentru vioară și pian “In memoriam” de Matei Bucur Mihăescu, care a fost prezentată, în premieră mondială, în primăvara acestui an, la Viena, la celebra Barocksaal din Altes Rathaus, unde s-a bucurat de un succes răsunător.
Cu ocazia evenimentului de lansare vor evolua într-un recital extraordinar vioară–pian muzicienii Sabin Penea și Matei Bucur Mihăescu. În program lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Matei Bucur Mihăescu. Pentru acest eveniment, Muzeul Național “George Enescu” a pus la dispoziție vioara de patrimoniu național “Paul Kaul”, construită special pentru maestrul George Enescu.
Accesul la eveniment este liber.
George Enescu – Lăutarul
Sabin Penea – vioară
Dinu Lipatti – Nocturna pentru pian
Matei Bucur Mihăescu – pian
Matei Bucur Mihăescu – Ave Maria
Sabin Penea – vioară
Matei Bucur Mihăescu – pian
Matei Bucur Mihăescu – Suita nr. 1 în mi minor pentru vioară și pianoforte “In Memoriam”
Matei Bucur Mihăescu - Pasacaglia din Suita nr. 1 în mi minor pentru vioară și pianoforte “In Memoriam”
Sabin Penea – vioară
Matei Bucur Mihăescu – pian
Matei Bucur Mihăescu este considerat un nou brand românesc. În vârstă de numai 22 de ani, este recunoscut ca un fenomen, un talent muzical complex, de excepţie cu o foarte bogată experiență de scenă, în calitate de pianist, compozitor și dirijor de muzică clasică, Matei Bucur Mihăescu.
În timp ce repertoriul său ca pianist concertist acoperă peste 400 de ani de muzică, cuprinzândlucrări cu stiluri variate şi cu grad ridicat de dificultate din lucrările compozitorilor clasici, moderni şi contemporani, creaţia compozitorului Matei Bucur Mihăescu numără peste 200 de lucrări muzicale pentru pian, orchestră, cor şi diverse formule instrumentale care au fost interpretate pe scene de primă mărime de către artişti de prestigiu.
Supranumit ”Bagheta magică a muzicii clasice româneşti contemporane” tânărul muzician a fost ovaționat de publicul prestigioaselor săli de concerte din ţară şi din străinătate cu ocazia concertelor extraordinare, pe care le-a susţinut încă de la vârsta de 9 ani, (Sala Mare a Ateneului Român, Opera Națională București, Teatrul de Operetă și Musical Ion Dacian, Sala de concerte a Radiodifuziunii Române, Muzeul George Enescu; Berlin, Londra, Varșovia, Veneția, Vilnius, Viena, Paris).
Este fondatorul Orchestrei simfonice CaMMerata la pupitrul dirijoral al căreia a reputat numeroase succese: stagiunea muzicală CaMMerata, Festivalul Internaţional ,,George Enescu” (ediţiile 2011- 2013), concertul extraordinar, susţinut la Opera Naţională Bucureşti, în calitate de compozitor şi dirijor, la pupitrul propriei orchestre şi al Corului Naţional de Cameră Madrigal, proiectele originale Concertarium, Stagiunea Valorilor, Cavalerii Muzicii.
În cei mai bine de 10 ani de carieră muzicală a lansat șase CD-uri şi un videoclip cuprinzând creații muzicale personale. Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România a editat trei caiete de partituri cuprinzând o selecţie din compoziţiile proprii pentru pian solo. A compus muzica originală pentru un film de lung metraj pentru copii și pentru o piesă de teatru, co-producție româno-italiană.
În semn de recunoaştere pentru activitatea sa deosebită în domeniul artei interpretării pianistice, al compoziţiei şi dirijatului a fost editat, de către Romfilatelia în parteneriat cu Poşta Română, un plic personalizat ,,Matei Bucur Mihăescu – pianist şi compozitor” şi i-au fost decernate Trofeul Casei de producţie Rollywood pentru muzică, Premiul de excelenţă al Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, Titlul de ,,ambasador al culturii româneşti în lume”- oferit de Ministerul Afacerilor Externe şi Asociaţia Partenerilor Corpului Diplomatic, Diploma de excelenţă pentru contribuţia de excepţie în domeniul creaţiei şi interpretării muzicale - oferită de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Începând din anul 2010 se organizează, anual, Concursul de interpretare muzicală Matei Bucur Mihăescu - o adevărată pepinieră și rampă de lansare a tinerelor talente.
Modelul său de reușită în plan artistic i-a oferit lui Matei Bucur Mihăescu premisele pentru demararea unui alt proiect important și anume: realizarea unui parteneriat strategic al tinerilor români de pretutindeni prin care își propune susținerea, motivarea și promovarea acestora în scopul construirii unei Românii moderne – Club M.
Sabin Penea (n. 1988) este licențiat în vioară și absolvent al cursurilor de master ale Universității de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Gabriel Croitoru.
A susținut numeroase concerte, atât ca solist cât și în diverse ansambluri camerale, înțară și în străinătate (Germania, Bulgaria, Austria, Franța, Turcia, Italia şi Elveția).
Câștigător a numeroase premii de interpretare, Sabin Penea este un solist complex, pe lângă muzica clasică abordând și alte genuri muzicale precum rock (ca membru al formației Timpuri Noi), muzică electronică (în proiecte alături de nume precum Kiko Navarro, Electric Brother şi Angel Blanilla) sau jazz (colaborări cu Luiza Zan, Florin Răducanu, Mihai Iordache, Matthew Tracy Smith, Elena Morosanu, Arthur Ballogh şi Viorica Pintilie).
Este colaborator permanent al Orchestrei simfonice CaMMerata, evoluând ca solist și concertmaestru în numeroase concerte pe scene muzicale ale României.